Wanneer je haardhout gaat kiezen, is het eerste wat je moet begrijpen het verschil tussen zachthout en hardhout. Beide houtsoorten hebben hun eigen unieke eigenschappen, waardoor ze beter geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Als je niet zeker weet welke houtsoort je het beste kunt gebruiken als haardhout, lees dan verder! We zullen de verschillen tussen zachthout en hardhout bespreken, evenals de voor- en nadelen van elk.

Zachthout of naaldhout als haardhout

Zachthout wordt ook wel naaldhout genoemd. Dit type haardhout is makkelijker aan te krijgen en wordt vaak voor beginners aangeraden. Naaldhout is een houtsoort die typisch wordt aangetroffen in naaldbomen. Deze bomen hebben naalden in plaats van bladeren, en hun kegels zijn klein en rond. Naaldhout als haardhout is gemakkelijker aan te steken dan hardhout, en het brandt ook heter en sneller. Naaldhout is vaak goedkoper dan hardhout, omdat het minder tijd kost om te groeien. Naaldhout produceert echter niet zo veel warmte als loofhout, en het heeft ook de neiging meer te roken.

Loofhout of hardhout als haardhout

Hardhout is ook bekend als loofhout. Loofhout is een houtsoort die typisch voorkomt in loofbomen. Deze bomen hebben brede bladeren, en hun kegels zijn groot en langwerpig. Loofhout als brandhout is moeilijker aan te steken dan zachthout, maar het brandt langer en produceert meer warmte. Loofhout is duurder dan naaldhout, maar het is een betere kwaliteit hout dat schoner brandt en minder rook produceert. Dit type haardhout is duurder omdat hardhout langer de tijd nodig heeft om te groeien. Hierdoor is het hout zelf echter compacter, wat ervoor zorgt dat het langer brandt.

Droog en onbewerkt haardhout

Het gebruik van droog en onbehandeld haardhout is om een paar redenen belangrijk, ongeacht of je voor hardhout of zachthout kiest. Ten eerste is droog hout makkelijker aan te steken en zal het sneller ontbranden dan nat hout. Ten tweede brandt droog hout efficiƫnter en produceert het meer warmte dan nat hout. Ten derde produceert droog hout minder rook dan nat hout. Daarbij is het belangrijk om altijd onbewerkt hout als haardhout te kiezen. Dit is hout dat niet behandeld is met beits, verf, lak of andere producten. Bij de ontbranding komen deze stoffen namelijk in de lucht vrij, die daardoor worden ingeademd.

Haardhout kopen

De verschil tussen zachthout en hardhout als haardhout zit hem dus in hoe lang het hout brandt, hoe moeilijk het is om aan te steken en in de prijs. Al deze factoren zijn van belang bij het gebruik van haardhout in je open haard. Tenslotte is het dus belangrijk om altijd droog en onbehandeld haardhout te gebruiken, zodat je het meeste uit je vuur haalt!