Het verkopen van een woning is altijd een spannend moment en het kan voor de nodige stress zorgen. Bestaat er wel genoeg interesse in je woning, of laten de mogelijke kopers hem juist links liggen? Om te voorkomen dat je struikelt over onnodige obstakels, geven we je graag een paar tips, zodat je weet waar je op moet letten als je woning in de verkoop gaat.

 

Zorg dat je woning netjes is

Een veel grotere open deur bestaat er bijna niet, maar we noemen hem toch even: zorg ervoor dat je een opgeruimd huis hebt. Een woning verkopen begint bij het zorgen voor een huis dat er aantrekkelijk uitziet. Slordige woningen geven gelijk een slechte indruk en zorgen ervoor dat toekomstige kopers waarschijnlijk op zoek zullen gaan naar een ander huis. Je huis kan in nog zo’n goede staat verkeren, als het er een zootje is, schrik je kopers snel af. 

 

Richt de woning neutraal in
Om een huis zo breed mogelijk te laten aanspreken, is het verstandig om de inrichting en de kleuren zo neutraal mogelijk te houden. Natuurlijk hoef je niet je complete inrichting overhoop te gooien, maar wie een huis te koop heeft waar de kleuren uit de woning spatten, doet er goed aan om het een beetje minder sprekend te maken. Toekomstige kopers moeten zichzelf er immers wel zien wonen en dat gaat minder makkelijk als het huis volledig ‘eigen’ is gemaakt.

 

Denk om de details

Sommige hoekjes in de woning hebben last van achterstallig onderhoud. Een beetje schade, een vochtplek, het zijn dingetjes die je zelf misschien niet eens meer ziet, maar die bij een toekomstige koper zeker niet onopgemerkt zullen blijven. Het is dan ook verstandig om dit onderhoud gewoon te doen voordat het huis te koop komt te staan. Meestal zijn het relatief kleine ingrepen, die gemakkelijk gedaan kunnen worden. Doe je het niet, dan zal de koper dit gebruiken in de onderhandelingen, of helemaal besluiten dat hij liever ergens anders gaat kijken.

 

Zet het internet in

Natuurlijk wil je graag dat je huis snel en tegen een goede prijs verkocht wordt, maar daarvoor heb je wel eerst kijkers nodig. Die vind je over het algemeen via sites als Funda, maar ook op social media. Wie zijn huis op Facebook zet, kan al snel rekenen op flink wat mensen die de advertentie aanklikken. Zet deze media slim in en je huis zal al vlot veel ogen passeren, wat natuurlijk geen kwaad kan.

Wees niet bang om te onderhandelen
Een huis verkopen gaat altijd gepaard met onderhandelingen. Dat hoort erbij, maar kan voor sommigen een flinke dosis stress bezorgen. Wie dat echt liever niet doet, kan een expert inschakelen, die veel ervaring heeft op dit gebied en ervoor zorgt dat de onderhandelingen zo goed mogelijk verlopen. Natuurlijk sta je dan wel steeds in contact met elkaar, want er gebeurt niets zonder je toestemming. Wie een beetje lef heeft en het aandurft om niet gelijk bij het eerste bod ‘ja’ te roepen, kan zijn huis voor een hele fijne prijs verkopen.