Een rechtsbijstandverzekering, kennen we allemaal wel. Maar wat kan je er eigenlijk mee en hoe weet je welke verzekering het beste bij jou past? Waar moet je op letten bij vergelijk rechtsbijstandverzekeringen? Lees hier alles over op deze pagina in deze blog.

Wat is een rechtsbijstandverzekering precies?

Bij een rechtsbijstandverzekering wordt hulp en advies bij juridische problemen gedekt. Een voorbeeld is, wanneer je ontslagen bent vanwege reorganisatie van het bedrijf waar je voor werkt. Ook wanneer je een aanrijding hebt gehad en je komt er met de tegenpartij niet uit. Als je in zo een situatie terecht komt is het prettig om iemand naast je te hebben staan die alles weet over de rechten en plichten. De kosten van deze bijstand wordt gedekt door de rechtsbijstandverzekering.

vergelijk rechtsbijstandverzekeringen om voordeliger uit te zijn

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit is het verstandig op een aantal dingen te letten. vergelijk rechtsbijstandverzekeringen met elkaar. Dit als voorbereiding op de beslissing welke rechtsbijstand verzekering bij je past. Hier moet je de rechtsbijstandverzekeringen vergelijken met die van verschillende aanbieders. Hierbij kan je letten op:

·        De hoogte van de premie

·        De franchise of de drempel

·        De eventuele eigen bijdrage

·        De algemene voorwaarden van de rechtsbijstandsverzekering

·        Hoe flexibel is de aanbieder

·        De kosten die wel of juist niet gedekt worden

Is een rechtsbijstandverzekering echt nodig?

Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie of het nodig is om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Een conflict kan soms zomaar ontstaan. Het is aan te raden te kijken naar andere dingen als hoe veel zit ik op de weg, heb je een eigen woning. Weeg deze dingen af en je komt er vanzelf achter of het verstandig is een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Waar ben je voor gedekt?

Er zijn 4 soorten dekkingen:

·        Verkeer

·        Inkomen

·        Consument en wonen

·        Fiscaal recht en vermogen

Verkeer

Met deze dekking ben je gedekt voor verkeersconflicten. Met deze dekking ben je ook als fietser of voetganger beschermd. Wanneer je in conflict komt met de tegenpartij helpt deze verzekering je er bij om een eventuele schadevergoeding vast te stellen.

Dekking van het inkomen

Met deze dekking ben je gedekt voor conflicten op de werkvloer. Wanneer je ontslagen wordt en jij er niet achter staat. Of wanneer er een conflict ontstaat over zwangerschap, ziekte of pensioen. Dan staat er iemand achter je die weet hoe de wet werkt en jou adviseert in wat te doen.

Vermogen en consument

Deze dekking geeft je recht op bijstand bij conflicten over consumentenzaken. Bijvoorbeeld wanneer je een probleem ervaart met een aankoop en je komt er niet uit met de betreffende winkel. Ook geschillen met buren, vrienden en familie vallen hier onder. Evenals een conflict op het huurcontract of koopcontract.

Fiscaal recht en vermogen

Hierbij gaat de dekking over conflicten over je vermogen. Zo kan je denken aan, conflicten met de belastingdienst of over de verkoop van je huis. Hierbij wordt ook de wet gebruikt als adviespunt. Waardoor je de juiste bijstand krijgt die je nodig hebt.