Daken hebben het zwaar. Elke dag en nacht worden ze blootgesteld aan de elementen, die na verloop van tijd hun effect hebben. Aanslag, lekkage en gewoon algehele slijtage zorgen ervoor dat daken na een bepaalde periode niet meer de bescherming kunnen bieden die je graag zou willen. Daarom kan je je dak laten behandelen, om ervoor te zorgen dat je dak beter is beschermd tegen deze elementen en je je dus geen zorgen hoeft te maken over lekkage of andere schade. En wat kan je laten doen? We zetten een paar ingrepen op een rij.

 

Het reinigen van de dakpannen

Het behandelen van een dak begint met het reinigen ervan. Dit gebeurt met een hogedrukspuit en zorgt ervoor dat vuil dat zich in de loop der jaren heeft genesteld op je dak, verwijderd wordt. Denk bij ‘vuil’ aan bladeren, takken, alg en mos. Dit alles heeft invloed op de staat van je dak en moet verwijderd worden, voordat je goed en wel aan de slag kan met de coating en het impregneren van het dak. Want de coating hecht slecht op een oppervlak dat vuil is, net zoals epoxy slecht hecht op een stoffige vloer. Het schoonmaken is dus niet alleen goed voor het dak, het is ook belangrijk voor de volgende stappen.

 

Dakpannen coaten

De volgende stap is uw dak laten coaten. Deze coating zorgt ervoor dat het dak er weer fris uitziet en het is eveneens een uitstekend alternatief voor het vervangen van de pannen. Door ze te coaten, krijgen de pannen niet alleen een frisse look, maar het beschermt ze ook tegen de weersomstandigheden. Coating geeft regen, sneeuw en hagel geen kans om invloed te hebben op de staat van je dakpannen en kan de pannen zelfs een hele nieuwe kleur geven. Het is ook een goede manier om de waarde van het huis te verhogen; een goed beschermd dak is immers veel meer waard dan een oud dak, waar nog veel aan moet gebeuren. De coating dekt volledig en verlengt de levensduur van de dakpannen.

 

Dakpannen impregneren

Ook het impregneren van de dakpannen geeft ze een langdurige bescherming tegen vuil. De impregneerlaag is vuil- en waterafstotend en gaat lang mee, zodat ook dit een waardevolle investering is. Dakpannen worden er resistent tegen water van, zodat regen geen nadelige invloed meer kan hebben op de staat ervan. Ook stoot het vuil af, wat het dak mooi schoon houdt. Wie alleen het dak schoonmaakt, zal zien dat het vuil vrij snel weer terugkeert; onbehandelde dakpannen bieden immers geen bescherming tegen alg, vuil of wat er ook maar op het dak terecht kan komen. Dat in tegenstelling tot geïmpregneerde dakpannen, of dakpannen met een coating. Deze dakpannen zijn als nieuw en bieden een lange bescherming tegen alles wat de natuur maar te bieden heeft. Dus wie er over nadenkt om nieuwe dakpannen te nemen, kan ook besluiten om de bestaande dakpannen een grondige behandeling te geven, zodat ze weer jarenlang vooruit kunnen.

Vergeet ook je schoorsteenveger niet!