Een plat dak voor je woning, garage, carport of schuur, biedt zowel voordelen als nadelen. Hoewel de ene persoon denkt aan lekkages, denkt de ander juist aan de gezellige barbecues die op het dakterras georganiseerd kunnen worden. Zo kun je bij de bouw van je nieuwbouwwoning toch voor een dilemma komen te staan. Om je de juiste keuze voor jou te laten maken, zetten we in dit artikel alle voor- en nadelen voor je op een rij.

Meer woonruimte dankzij het plat dak

Het eerste grote voordeel van een plat dak is de extra woonruimte die het je biedt. Bij een plat dak is het natuurlijk geen probleem om een kast in de hoek te plaatsen. Dat is bij een hellend dak wel anders. Hier heb je altijd te maken met loze ruimte, hoekjes en je verliest dus wel wat ruimte. Wanneer je kiest voor een plat dak, is het inrichten van de woning dan ook een minder groot probleem. Je zolder is opeens een volwaardige kamer en je kunt er alles in kwijt op welke plek jij maar wenst.

Strak en modern

Een ander voordeel van een plat dak zijn toch wel de strakke lijnen die zorgen voor een schitterende moderne uitstraling. Een plat dak sluit dan ook perfect aan bij het strakke lijnenspel van moderne woningen. Een hellend dak met rode dakpannen doet dat uiteraard niet.

Zonnepanelen op een plat dak

Ook voor de installatie van zonnepanelen biedt een plat dak veel mogelijkheden. Doordat je de zonnepanelen in elke gewenste positie kunt plaatsen en in de juiste perfecte hellingshoek kunt laten aanleggen, is een plat dak een groot voordeel. Je behaalt namelijk altijd een optimaal rendement. 

Dakterras aanleggen

Wat ook mogelijk is met een plat dak, is de aanleg van een dakterras. Zie jij jezelf al zitten met vrienden tijdens de barbecue? Een plat dak maakt dit mogelijk. Natuurlijk zullen er wel enkele aanpassingen gedaan moeten worden, zodat je de dakbedekking niet kapot loopt.

Kans op lekkage?

De kans op lekkage bij een plat dak is groter dan bij een hellend dak. Toch is de kwaliteit van de dakbedekking dusdanig omhoog gegaan, dat kans op lekkage in verhouding tot vroeger een stuk kleiner is. Door jaarlijks dakonderhoud te laten verrichten door een ervaren dakdekker, wordt de kans op beschadigingen van het dak enorm verkleind. Toch een dakreparatie nodig? Kijk dan eens op Salodak.nl. Deze ervaren dakdekker helpt je graag met reparaties, lekkages, renovaties en nieuwe daken.