Een zwembad, zitkuil of gewoon een verlaagd gedeelte in je tuin? Dat vraagt om graafwerkzaamheden. In deze gevallen gaat het vaak om gaten die dieper zijn dan dat je zomaar even met de hand doet. Hierbij maak je meestal gebruik van een graafmachine. Om veilig te kunnen werken is het belangrijk om een aantal tips te onthouden. Hierdoor voorkom je gevaarlijke situaties en heb je het mooiste resultaat. Toch met de hand graven? Ook dan gelden deze tips uiteraard. Lees dus snel verder. 

Bereid je goed voor

Allereerst is het belangrijk om je graafwerkzaamheden goed voor te bereiden. Dat wil zeggen dat je niet alleen een plan maakt, maar dat je ook alles eromheen goed geregeld hebt. Denk hierbij aan vergunningen en meldingen die je moet doen. Eén hiervan is het doen van de KLIC-melding. Dit doe je om kabels en leidingen te lokaliseren in je tuin. Hierdoor weet je precies waar en hoe diep je mag graven. Deze melding is overigens verplicht wanneer je machinaal gaat graven in je tuin, dus vergeet dit zeker niet. Wanneer je dit niet doet, ben je niet verzekerd en kan je verplicht worden om de situatie in originele staat te herstellen. 

Zorg voor de juiste materialen en mensen

Een andere belangrijke zaak tijdens het graven is het gebruik van de juiste materialen. Denk hierbij aan een goede graafmachine. Een goede machine is het halve werk. Daarnaast zijn goede mensen even zo belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een hovenier. Wil je het graag zelf uitvoeren? Vraag dan in ieder geval om hulp van vrienden/familie met kennis van zaken. Graven in je tuin moet je in ieder geval nooit alleen doen. Mocht er namelijk toch iets gebeuren, dan wil je graag dat er iemand bij is die snel kan handelen. 

Veiligheid voorop

Dan het laatste en belangrijkste punt: veiligheid voorop. Je wilt tenslotte niet dat er gevaarlijke situaties ontstaan tijdens het graven. Zorg daarom altijd dat je een goede communicatie hebt met de mensen waarmee je de klus uitvoert en ga niet zomaar aan de slag met de graafmachine. Zorg bijvoorbeeld ook voor opvallende (werk)kleding, handschoenen en een bouwhelm. Hierdoor ben jezelf nog meer beschermd en het werkt een stuk makkelijker. Ga ook zeker niet graven op plekken waarvan je niet weet wat er onder de grond ligt. Je wilt tenslotte niet per ongeluk een leiding of kabel raken.