Vandaag de dag spreken steeds meer mensen over het gebruik van hard en zacht water in huis. Dit is niet zo vreemd aangezien veel huishoudens last hebben van kalkaanslag. Om dit te voorkomen wordt er vrijwel altijd geadviseerd om zacht water te gebruiken in plaats van hard water. Beide soorten lijken als twee druppels water op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil te onderscheiden. Hard water bevat namelijk veel calcium en magnesium. Dit zijn de mineralen die verantwoordelijk zijn voor kalkvorming in jouw badkamer, keuken en toilet. Om voor eens en altijd afscheid te nemen van kalkaanslag kiezen veel Nederlanders tegenwoordig voor een waterontharder. Maar is een waterontharder kopen zinvol? Lees snel verder, want wij halen de waarheid boven water!

 

Waterhardheid verschilt in Nederland

Men spreekt van hard water wanneer er veel calcium en magnesium in het water aanwezig is. Hoe meer deze mineralen aanwezig zijn, hoe harder het water is. In Nederland wordt het water al grotendeels door de waterbedrijven onthard. Hierdoor ligt de waterhardheid in ons land gemiddeld tussen de 4 en 12°dH. Natuurlijk zijn er ook gebieden in ons land waar de waterhardheid aanzienlijk hoger ligt. Hierbij gaat het veelal om regio’s die in het noordoosten liggen. We kunnen dus wel stellen dat de waterhardheid in ons land enorm verschilt per stad, dorp en regio.

 

Nadelen van hard water

Steeds meer mensen ervaren dat kalkaanslag niet alleen onhygiënisch oogt, maar ook vervelende gevolgen heeft voor huishoudelijke apparaten en het milieu. Dit komt vooral doordat kalkaanslag zich op het verwarmingselement van bijvoorbeeld jouw waterkoker gaat hechten. Hier zorgt de kalkaanslag voor een isolerende werking, waardoor jouw huishoudelijk apparaat meer energie gaat verbruiken voor dezelfde werking. Dit verlaagt de levensduur en zorgt op de lange termijn voor een hogere energierekening. Daarnaast gebruiken veel mensen chemische reinigingsmiddelen voor het verwijderen van kalkaanslag. Deze middelen komen uiteindelijk in het milieu terecht waar het een gevaar vormt voor flora en fauna. Door het water te ontkalken voorkom je dit gemakkelijk.

 

Waterontharders zijn afhankelijk van jouw voorkeur

Ervaar jij ontzettend veel last van kalkaanslag in huis? Dan doe je er verstandig aan om een waterontharder te kopen. Hiermee krijgt je voortdurend zacht water in huis wat een waar genot is om onder te douchen. Door het verdwijnen van kalk zal je merken dat jouw huid en haar na iedere douchebeurt voelbaar zachter is.

Toch is het belangrijk om te weten dat waterbedrijven hun drinkwater tegenwoordig al ontharden. Hierdoor zijn er nauwelijks nog huishoudens waarvoor een waterontharder noodzakelijk is. Een waterontharder heeft immers pas echt effect vanaf 20°dH. Vrijwel al het drinkwater is zachter, waardoor een waterontharder in ons land meer een luxeproduct is. Desondanks is een waterontharder populairder dan ooit tevoren. Wanneer geniet jij van een zijdezachte huid?