Wil je graag je woning uitbouwen? Ga dan voor een kunststof dakkapel, want dat is een makkelijke plaatsing methode. Zo is jouw donkere zolder is dan in één dag tijd een ruime lichte kamer. Benieuwd hoe dit werkt? In deze blog lees over hoe makkelijk het gaat. Zo leggen we bijvoorbeeld uit dat kunststof dakkapellen onderhoudsvrij zijn en dat het plaatsen vaak zonder vergunning kan.

Kunststof dakkapellen zijn in diverse stijlen leverbaar

Als je online afbeeldingen van kunststof dakkapellen bekijkt, dan zul je zien dat daadwerkelijk alle stijlen leverbaar zijn. Er is dus ook een dakkapel te verkrijgen helemaal naar jouw smaak passend bij je woning. Om te onderzoeken of het kan zonder vergunning het advies om rond te kijken in de buurt. Misschien zijn bij jou in de wijk alle dakkapellen op dezelfde manier geplaatst? Bijvoorbeeld nooit aan de voorzijde van de woning, altijd aan de achterkant? Als dat het geval dan kun je er vanuit gaan dat het op die manier zonder vergunning kan. In elk geval weet je dan alvast de plek en kun je jezelf weer focussen welke stijl kunststof dakkapel je wil hebben.

Plaatsen in één dag

Zodra voorgaande afgerond is, en je gaat over op een kunststof dakkapel laten plaatsen, dan gaat het snel. Probeer het in te plannen op een dag met droog weer, ‘s ochtends maken timmerlieden een gat in het dak, later komt er een vrachtwagen en een hijskraan, plaatsen de dakkapel, en de timmerlieden maken het dak weer dicht. Op een andere manier een woning uitbouwen, bijvoorbeeld middels een bijkeuken of serre aan de achtergevel bouwen, gaat niet zo snel. Nadat de kunststof dakkapel geplaatst is moet de zolder opnieuw afgetimmerd worden, en als je handig bent dan is dat een leuk doe-het-zelf klusje. Het aftimmeren zal niet in één dag gaan, maar als je vrije dagen hebt, dan kom je in een week tijd een heel eind. In een week tijd zal er vloerbedekking liggen, leuke verlichting zijn, de zolder goed geïsoleerd zijn en dat isolatiemateriaal is niet meer zichtbaar. Je bent misschien aan het einde van de week het laatste aan het schilderen.

Tips en handigheidjes

Er is tijdens de verbouwing een moment dat er een gat in het dak is en dat er een hijskraan aanwezig is. Breng op dat moment het materiaal om de zolder af te timmeren naar boven, dus leg het via dat gat in het dak op zolder. Dat gaat sneller en netter dan later via de trap isolerende deken en gipsplaten naar boven brengen. Wees bij een dak aftimmeren nooit zuinig met isolatiemateriaal.

Bron: Bouwbedrijf-zuidholland.nl