Bij een architect denken velen al gauw aan iemand die de buitenkant van gebouwen ontwerpt. Het vak van architect houdt echter zo veel meer in dan dat. Binnen het beroep van architect zijn er allerlei vakgebieden waarin een architect zich kan specialiseren. Welke specialisaties dat precies zijn, lees je in dit blog.

Stedenbouwkundige

Een stedenbouwkundige houdt zich bezig met het ontwerpen van steden en is daarom bijna altijd in dienst van de overheid. In zijn of haar werk dient een stedenbouwkundige met enorm veel belangen rekening te houden. Zo moet er voldoende ruimte zijn voor wonen, werken en recreatie en moeten deze drie elementen in balans zijn. Daarnaast is een stedenbouwkundige verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van bepaalde stadsdelen.

Tuin- en landschapsarchitect

De naam zegt het eigenlijk al: een tuin- en landschapsarchitect is verantwoordelijk voor het ontwerpen van tuinen en landschappen. Dit kan hij in particuliere dienst doen, wanneer hij gevraagd wordt een ontwerp te maken voor iemands achtertuin. Maar de overheid zet ook regelmatig landschapsarchitecten in, bijvoorbeeld wanneer een stadspark toe is aan een opfrisbeurt. Omdat tuinen en landschappen vaak vol staan met planten en bomen, werkt een tuinarchitect vaak nauw samen met een hovenier. 

Binnenhuisarchitect

Een binnenhuisarchitect is iemand die de binnenkant van een gebouw ontwerpt. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de interieurelementen in een gebouw, maar vooral naar het grotere plaatje. Waar komen de muren, deuren en ramen. Hoe hoog wordt het plafond? Maar naast een creatief gedeelte bestaat het takenpakket van een binnenhuisarchitect ook uit hele praktische zaken. Zo is hij of zij bijvoorbeeld betrokken bij het aanvragen van eventuele vergunningen die nodig kunnen zijn. Een binnenhuisarchitect kan aan de slag gaan met een nieuwbouwproject, maar hij of zij kan ook bestaande gebouwen aanpakken wanneer deze verbouwd dienen te worden.