De zomer ligt alweer achter ons en de winter komt eraan. Het ideale moment om na te denken over dakisolatie 70% van de warmte in uw huis verlaat uw huis via uw dak. Een goed geïsoleerd dak uw energieverbruik met een derde verlagen. Met de alsmaar stijgende energiekosten maakt dat goede dakisolatie een interessante investering, die u binnen 10 jaar kunt terugverdienen.
Welke invloed heeft het op mijn energielabel?
Dankzij dakisolatie is er veel minder energie nodig om de woning te verwarmen. Dit resulteert in een gunstiger energielabel. En dat heeft weer voordelen. Bijvoorbeeld wanneer de woning in de verkoop gaat. Een zuinige woning met energielabel A of B ligt veel beter in de markt. Bovendien kan je als eigenaar van zo’n huis een lagere hypotheekrente bedingen. Zoek een erkend deskundige in Friesland of vraag direct een offerte op voor een bouwkundig rapport in provincie Groningen voor meer informatie.
Wat kost dakisolatie?
Elke dak is anders. Het ene dak heeft een dakkapel, het andere een schoorsteen. Allemaal elementen die het inschatten van de kosten van dakisolatie lastig maken. Deze variëren tussen de 20 en 50 euro per m2. Heeft u een gemiddeld dak van 128m3 zonder dakkapel, dan moet u denken aan een investering van rond de 4.000 euro.
Zelf dakisolatie aanbrengen
U kunt dakisolatie zelf aanbrengen of laten uitbesteden door een dak specialist. Wanneer u ervoor kiest zelf de isolatie aan te brengen houdt dan rekening met de volgende stappen en aandachtspunten
- Het begint met het materiaal
Er zijn verschillende materialen die u nodig heeft bij het plaatsen van dakisolatie. U kunt alle materialen die nodig zijn voor dakisolatie eenvoudig vinden in een bouwmarkt. Let u dan vooral op de R-waarde die op de verpakking staat. Is de R-waarde groter dan 1.3, dan heeft u een goed product ter pakken met kwalitatieve isolatie. Naast de dakisolatie heeft u ook rachels of latten nodig en een professionele spijker of nietmachine.
- Zo plaatst u de dakisolatie?
Wanneer u alleen de binnenzijde van uw dak onder de dakbedekking wilt isoleren, dan gaat u als volgt te werk. Als eerste maakt u de ruimte onder het dak geheel vrij van materialen, zodat u goed bij alle dak onderdelen kunt komen. Vervolgens maakt u met latten of rachels banen waarbinnen u de dakisolatie kunt vastmaken. Met een spijker, lijm of nietmachine kunt u het isolatiemateriaal vastmaken tegen het dak of de latten eromheen.
- De afwerking
Nadat u de dakisolatie geplaatst heeft kunt u het dak afmaken naar uw eigen smaak. Veelal wordt ervoor gekozen de dakisolatie netjes weg te werken met gipsplaten of hout. Ook deze materialen zorgen voor extra isolatie.
Wanneer u een beetje handig bent, kunt u een gemiddeld dak in een aantal uren volledig geïsoleerd hebben. U geniet dan meteen van alle voordelen.
Voordelen van de juiste dakisolatie materialen
Zoals al eerder aangegeven zijn er verschillende materialen te vinden van verschillende prijsklasse. Kijkt u ook goed naar de volgende voordelen die goede materialen met zich meebrengen, ze verhogen uw leefcomfort en veiligheid.
- Is het product ook geluidswerend
- Is het product brandbaar of juist niet
- Hoe hoger de r-waarde hoe efficiënter het materiaal
Recent Comments